Stichting
Inloophuizen Arnhem is ondergebracht in een stichting met een ANBI-status. Lees op deze pagina meer over ons, onze missie en visie en geschiedenis. Ook vind je hier meer informatie over hoe onze stichting financieel verantwoording aflegt en hoe je kan doneren.
In onze Inloophuizen ben je welkom, ongeacht jouw positie of werk, of juist het ontbreken daarvan. Je vindt hier een plek waar je gezien en gehoord wordt, waar je niet in de steek gelaten wordt en waar je gewaardeerd wordt om wie je bent.
We bieden een plek waar je mee kunt doen aan wat er gebeurt, maar ook zelf met initiatieven kunt komen. We nodigen je uit om je talenten te laten zien en in te zetten. Dat mag, maar moet niet. Je vindt bij ons mensen die graag koken en mensen die graag komen eten; mensen die een wekelijkse open zangochtend organiseren en mensen die ervoor zorgen dat de bezoekers zich welkom voelen tijdens de inloopochtenden. Ook kun je mee doen met het wijkatelier, de schrijfclub, de wandelclub of een andere activiteit.
Werkwijze
We werken vanuit de presentiebenadering. We proberen aandachtig aanwezig te zijn bij de ander, aan te sluiten op de belevingswereld van de ander, contact te maken op een gelijkwaardige manier, en ons te verbinden met de ander en met elkaar een relatie op te bouwen. Want wanneer je je zo met iemand verbindt, kan de ander zich laten zien in haar of zijn verlangen, wensen, pijn en verdriet. Wanneer dat gebeurt kan duidelijk worden wat je voor de ander kunt betekenen.
De coördinators, buurtpastor en vrijwilligers gaan op boven beschreven wijze relaties aan waarin ze ongehaast en aanspreekbaar zijn. Ze beschikken verder over een breed netwerk en bieden zichzelf en dat netwerk op een open manier aan. En iedereen die wil wordt uitgenodigd om in deze beweging van aandacht en zorg voor elkaar mee te doen.
Met diverse activiteiten hopen we te bereiken, dat:
- mensen elkaar kunnen ontmoeten, op een plek waar het veilig, ontspannen en gezellig kan zijn
- mensen terecht kunnen met hun verhaal, vragen en problemen
- mensen een leuke, zinvolle en/of creatieve dagbesteding kunnen vinden
- mensen kunnen meewerken en bijdragen aan het reilen en zeilen van het Inloophuis
- mensen zich kunnen ontwikkelen en eigen initiatieven ontplooien, en hierbij ondersteuning krijgen.
De presentiebenadering vindt zijn bron in de werkwijze van het buurtpastoraat. Heb je behoefte aan een goed gesprek, een luisterend oor of heb je een hulpvraag? Maak een afspraak met buurtpastor Ellie Smeekens voor een gesprek over geloof, zingeving, levensloop en hulp.
De stichting heeft als visie plekken te realiseren waar mensen zich altijd welkom weten en voelen. Waar zij gezien en gehoord worden. Waar zij niet in de steek gelaten worden. En waar zij gewaardeerd worden om wie ze zijn. Ongeacht hun positie of werk, of juist het ontbreken daarvan. Onze missie is een plek te zijn voor kwetsbare wijk- en stadsbewoners, die te maken kunnen hebben met diverse problematieken, zoals een GGZ-achtergrond, armoede, problemen in de relationele sfeer, gevoelens van eenzaamheid, verslaving en (incidenteel) dakloosheid.
Ontmoeting
Kenmerkend voor beide Inloophuizen is dat er ruimte is voor ontmoeting en activiteiten voor eenieder die er gebruik van wil maken. Behalve in het weekend, vinden er dagelijks activiteiten plaats, georganiseerd door vrijwilligers en medewerkers van het Inloophuis of door instanties met wie we nauw samenwerken. Bezoekers kunnen – als zij dat willen- betrokken zijn bij éénmalige of structurele activiteiten en ook zelf initiatieven nemen.
Signalering
De Inloophuizen hebben een signalerende functie richting met name hulpverlening. We werken samen met andere organisaties en instanties die zich richten op het welbevinden van bewoners die zijn verbonden met de stad.
buurtpastor
Het Inloophuis in Sint Marten is tevens de uitvalsbasis voor buurtpastor Ellie Smeekens, die in de wijken Klarendal, Sint Marten en Spoorhoek werkzaam is. Zij is betrokken bij pastorale en diaconale vragen van wijkbewoners en bij maatschappelijke thema’s die spelen in de wijk. Er is een behoorlijke wisselwerking tussen wat er in het Inloophuis gebeurt en het buurtpastoraat. Vanuit het buurtpastoraat komen impulsen voor het Inloophuis en andersom.
Halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw werd de Rooms-Katholieke Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Arnhemse wijk Sint Marten gesloten. De kosten voor gebouw en pastores waren niet meer op te brengen. Op hetzelfde terrein van de kerk stonden een pastorie en een parochiehuis. Pastorie en kerk werden verkocht, maar de parochie behield het parochiehuis.
In het parochiehuis werden vieringen gehouden voor de parochianen in de wijk. Toen het aantal deelnemers daalde, kreeg het pand een andere bestemming. Tweemaal per week organiseerde de parochie een inloopochtend, als ontmoetingsplek voor parochianen en voor wijkbewoners die behoefte hadden aan ontmoeting en onderling contact.
Dit was tevens een manier om als kerkgemeenschap aanwezig te blijven in een oude multiculturele stadswijk waar veel bewoners kampen met eenzaamheid, armoede, werkloosheid, verslaving, psychische problematiek en waar bewoners vooral contacten hebben in hun eigen etnische en religieuze kring. De kerk was gesloten, maar de parochie maakte vanuit haar evangelische inspiratie de keuze om aanwezig te blijven juist bij deze mensen, in deze wijk én de aangrenzende stadswijk Klarendal.
Een van de parochiepastores was nauw betrokken bij een aantal kwetsbare wijkbewoners en bij wat er speelde in de wijken. De parochie wierf fondsen om dit werk voort te zetten middels een buurtpastoraat. In 2007 kon een buurtpastor aangesteld worden die zich op beide wijken richtte en die daarnaast ook een taak had in het Inloophuis. Zijn aanwezigheid in de wijk en bij kwetsbare wijkbewoners bracht een nieuwe dynamiek teweeg in het Inloophuis. Steeds meer mensen uit de wijk wisten het Inloophuis te vinden. Ze voelden zich welkom en gezien, ze vonden er gezelligheid en klopten aan voor hulp. Hierdoor werd de combinatie van buurtpastoraat en de zorg voor het Inloophuis te veel voor persoon. Reden voor de parochie om – wederom met projectgeld – een coördinator voor het Inloophuis aan te stellen. Om lokaal sterker te worden, fondsen te kunnen werven en toekomstbestendig te zijn is het Inloophuis Sint Marten in 2019 ondergebracht in een stichting.
In de loop van de jaren hebben de medewerkers veel contacten opgebouwd met buurtbewoners, met bewonersinitiatieven, hulpverleners en hulpverleningsinstanties, wijkagenten, andere kerken, met de moskee in de wijk en met de gemeente. Sinds de sluiting van een groot dagbestedingscentrum voor chronisch psychiatrische patiënten ontvangt het Inloophuis van de gemeente bijdrage voor inloop en activiteit voor en met deze doelgroep.
doneren
Wil je bijdragen aan onze activiteiten?
Dat kan door een bedrag te doneren aan Stichting Inloophuizen Arnhem, op rekeningnummer NL82 TRIO 0379 720 000.
Jaarverslag
Jaarlijks doen we een verslag van onze activiteiten in een jaarverslag. Dit jaarverslag is een vast onderdeel van onze jaarlijkse verantwoording richting onze sponsoren en partners in en buiten de wijk.
Financiële verantwoording
Naast een inhoudelijke verantwoording maken we jaarlijks een financieel overzicht in de vorm van een winst- en verliesrekening en een balans.
Klik hier voor onze jaarverslagen en onze anbi-gegevens.
Stichting Inloophuizen
KvK nummer – 74815741
RSIN/fiscaal nummer: 860037216